Stretching – ne tikai ķermenim, bet arī garam

Ikviena skaistā dzimuma pārstāve sapņo par iespējami ilgstošāku jaunības, pievilcības un spēku pārpilnības saglabāšanu. Tas nav panākams bez sporta un fitnesa nodarbībām. Taču, izšķiroties par fitnesa centra apmeklējumiem, ikviena mēģina izlemt, ko lai izvēlas – step-aerobiku vai pilates, stretching vai jogu. Lai Jūsu izvēle būtu pareiza, ir jātiek skaidrībā, kas Jums labāk patīk – ātras kustības vai stiepjoši vingrojumi nomierinošas mūzikas pavadījumā, bet varbūt Jūs vienmēr esat vēlējusies apmeklēt deju nodarbības.

Ja Jūs priekšroku dodat nesteidzīgiem vingrinājumiem mierīgas mūzikas pavadībā, kas palīdz nostiprināt muskuļu pamatgrupas, tad izmēģiniet pilates. Ja Jūs labāk izvēlaties mūziku un kustības, interesējieties par Austrumu kultūru, vēderdejas Jums palīdzēs iemācīties skaisti kustēties un lieliski pārvaldīt savu ķermeni. Ja Jums tomēr vairāk pa prātam šķiet mierīgas nodarbības, vienmēr esat aizrāvusies ar vieglatlētikas vingrojumiem, tad dodieties uz stretching nodarbībām – tas ir tieši tas, kas Jums vajadzīgs.

Stretching ir vingrošanas novirziens, precīzāk, tā ir stiepjošā vingrošana. Taču tā nav tikai stiepšanās vien. Stretching vingrojumi iedarbojas uz organismu kompleksā veidā, tie labvēlīgi ietekmē psihi, sekmē atbrīvotību, atjauno muskuļu funkcijas un noskaņo tās darbam. Rezultātā muskuļu audi tiek pastiprināti apgādāti ar skābekli, sekmējot tajos vielmaiņas procesus un paātrinot pārstrādes vielu izvadīšanu. Tieši tāpēc stretching nodrošina organisma atveseļošanos un palēnina novecošanās procesus.

Vingruma un kustīguma sajūta sagādā psiholoģisku gandarījumu. Ja nodarbības kļūs regulāras, uzlabosies locītavu vispārējais stāvoklis, kustības kļūs precīzākas un koordinētākas, iegūs plastiskumu un vieglumu. Tas arī pozitīvi ietekmē nervu sistēmu – uzlabojas galvas smadzeņu apgāde ar skābekli, vairojot enerģiju un spēku. Starp citu, stretching nodarbībām nav vajadzīga īpaša piepūle, speciāls aprīkojums, tāpēc ar to iespējams nodarboties mājās; tomēr veicot šos vingrinājumus sporta kluba “Body sport” pieredzējuša fitnesa instruktora uzraudzībā, rezultāti būs ievērojami labāki.

Stretching atšķirībā, piemēram, no pilatēm sava rakstura ziņā ir tuvākas Austrumu atveseļošanās metodikām. Ar stiepjošiem vingrojumiem parasti beidz kaujas mākslas un jogas nodarbības vai arī ikvienu aerobikas treniņu.

Stretching paredz atsevišķu noteikumu ievērošanu:

  • Slodze jāpalielina pakāpeniski – no vienas nodarbības uz otru.
  • Elpojiet pareizi. Ikvienu vingrojumu sāciet ar ieelpu (izņemot noliekšanos).
  • Nesteidzieties. Vingrojumi ir jāizpilda lēni un vienmērīgi, koncentrējiet savu uzmanību uz muskuļiem, ar kuriem strādājat. Ikviena poza ir jānotur kādu zināmu laiku (līdz 30 sekundēm).
  • Izvēlieties stabilāko stāvokli, veicot dažādus vingrojumus, lai pareizi koncentrētos nodarbību laikā.

Fitnesa kluba “Body sport” speciālisti apliecina, ka statistisko un dinamisko vingrojumu apvienojums, kas ir raksturīgi stretching, ir viena no labākajām izturības, spēka un kustību koordinācijas trenēšanas metodēm.