Kāju masāža

  • vispārējas ziņas par masāžas veidiem un paņēmieniem
  • prasības masāžas veikšanā
  • rādītāji
  • masāža un fitnesa klubs
  • kāju masāžas veikšanas tehnika

Klasiskās ārstnieciskās masāžas metodikā izšķir vairākus paņēmienus: glaudīšana, berzēšana, spaidīšana un vibrācija. Veicot glaudīšanas kustības, masētāja roka slīd pa ādu, tai neveidojot krokas. Glaudīšana var būt plakaniska, aptverot ķermeni, knaiboša, izciļņus veidojoša, grābekļa veida, kā arī glaudoša ar abām rokām. Berzēšana – paņēmiens, kas tiek plaši pielietots kāju masāžā, šāda masāža tiek veikta ar pirkstu falangām. Masāža var būt apļveida, spirālveida, svītras veidojoša, zāģveida kustībām. Veicot ādas maidzīšanu, roka izpilda vairākas vienu otrai sekojošas kustības: fiksāciju, spiešanu vai saspiešanu, veltnēšanu \ saspiešanu \ pašu maidzīšanu. Tā var būt gareniska, veltnēšanas veida, ādas stumdīšana, stiepšana, uzspiešana. Vibrācija var būt nepārtraukta, pārtraukta, cirtienu kustības, purināšana, plikšķināšana.

Masē tikai tīru ķermeni, tāpēc pirms masāžas ir obligāti jālieto silta duša, pēc tam rūpīgi nosusinot ādu. Ja masējamais ādas rajons ir klāts ar apmatojumu, masāža jāveic, lietojot krēmu vai emulsiju. Ievainotu ādu masēt nedrīkst. Noberzumi, rētas, skrāpējumi un citi līdzīgi ādas bojājumi pirms masāžas ir obligāti jāapstrādā. Lielāka efekta gūšanai, veicot kāju masāžu, ir jāpanāk, lai pēc masāžas muskuļi būtu pilnīgi atbrīvoti. Šāds stāvoklis iestājas vidējā fizioloģiskā stāvoklī, tā tiek dēvēts stāvoklis, kurā kāju locītavas ir saliektas noteiktā leņķī.

Kāju masāža ir arī ieteicama, ārstējot sirds-asinsvadu sistēmu, mīksto audu, kaulu, locītavu, nervu, perifērisko nervu traumu gadījumā. Tā obligātā kārtā ietver arī muguras masāžu. Apmeklējot fitnesa klubu, jums ir jāatceras, kādi masāžas veidi ir visieteicamākie pie fizisku nodarbību radītās slodzes. Mēdz būt iepriekšēja sporta masāža, kura tiek veikta pirms treniņa uzsākšanas ar mērķi palīdzēt jums gūtas traumas gadījumā vai uzlabot sportisko rezultātu. Masāža var būt iesildoša vai tiek veikta pirms starta, iesildošā. Atjaunojošā sporta masāža tiek veikta pēc fiziskām slodzēm ātrākai organisma sportisko darba spēju atslābināšanai. Izpildot sporta masāžas, vispirms tiek masēta mugura, kakls, tad rokas, pleci, delmi, apakšdelmi, plaukstas, pēc tam – gūžu apvidus un gurni, kāju ikri, masē kājas. Kāju pirkstus, pēdas iesaka masēt kā pēdējos higiēnas apsvērumu dēļ. Fitnesa kluba darbinieku kolektīvā ir noteikti jābūt profesionālam masierim. Pierakstoties trenažieru zāles apmeklējumiem, ir jāpainteresējas, vai personāla vidū ir arī masētājs.

Taču jums ir jābūt gūtām zināmām iemaņām, lai spētu sev sniegt nepieciešamo palīdzību pirms vai pēc treniņa, izpētot visus pašmasāžas paņēmienus, sevišķi ja tas attiecās uz kājām. Kāju masāža ir jo sevišķi aktuāla pēc kārtīga treniņa.

Pie pēdu masāžas tiek veiktas ar apļveida, līnijveida kustībām, krunkveida berzēšanu, knaibošu maidzīšanu, uzspiešanu uz pēdas, dauzīšanu, pliķēšanu, purināšanu. Obligāti masē apakšstilbu locītavu, apakšstilbu, ceļu locītavu, dibena muskuļus. Kājas glaudīšanu veic virzienā no pēdas uz augšu, lai sekmētu limfas plūsmu. Augstākminētā apvidus masāža ir obligāta.